Mūsdienās bērniem un pusaudžiem pieejams liels klāsts ārpusskolas aktivitāšu, tomēr plašais piedāvājums rada jautājumu – kā izvēlēties visoptimālāko variantu daudzpusīgai attīstībai? Vieglatlētika tiek uzskatīta par sporta veidu karalieni, un tā ir ieteicama jau no bērna vecuma. Kādi ir ieguvumi, ko sniedz vieglatlētika bērniem un pusaudžiem? Uzzini Skriešanas Akadēmijas speciālistu sagatavotajā rakstā!

5 ieguvumi, ko sniedz vieglatlētika bērniem

Vieglatlētika bērniem un pusaudžiem treniņos sniedz tik daudzveidīgus ieguvumus, ka tos iespējams iedalīt četrās kategorijās – veselība, fiziskā sagatavotība, sociālās prasmes un emocionālais intelekts. Par to plašāk uzzini turpinājumā!

1. Veselība

Daudzi speciālisti uzskata, ka veselīga dzīvesveida principi būtu jāmāca jau agrā bērnībā. Vieglatlētika ir lielisks papildinājums šādam dzīves stilam, jo veicina veselīgu kaulu, muskuļu un saišu augšanu, piemēram, GNDU pētījumā tika pierādīts, ka fiziskās aktivitātes stiprina kaulus daudz efektīvāk nekā kalcija uztura bagātinātāji. Vieglatlētikas treniņi veicina:

  • sirds un asinsrites, kā arī elpošanas sistēmas attīstību;
  • sabalansētu muskuļu attīstību;
  • uzlabo stāju un gaitu, kā arī miega kvalitāti.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, Latvijā 25,8% deviņus gadus veciem bērniem novērojams liekais svars vai aptaukošanās, tādēļ pēc WHO 2010 rekomendācijām bērniem un jauniešiem vecuma grupā no 5 līdz 17 gadiem ieteicams nodarboties ar fiziskām aktivitātēm no mērenas līdz augstai intensitātei ne mazāk kā 60 minūtes dienā.

2. Fiziskās prasmes

Vieglatlētikas treniņu elementi ir novērojami gandrīz visos sporta veidos. Tie attīsta izturību, spēku, ātrumu, veiklību un lokanību, tādējādi vieglatlētikas treniņi pilnvērtīgi sagatavo ne tikai vieglatlētikas sacensībām, bet arī nepieciešamās fiziskās īpašības, lai konkurētu arī citos sporta veidos. Fiziskās aktivitātes palīdz apgūt fizisko relaksāciju, kas samazina iespēju saskarties ar hronisku muskuļu saspringumu, kurš veicina muguras un galvassāpes.

3. Sociālās prasmes

Treniņu laikā bērni regulāri nonāk situācijās, kurās viņiem jāattīsta un jāpilnveido savas komunikācijas un sadarbības prasmes. Iekļaušanās jaunā kolektīvā dod iespēju iepazīties ar jauniem cilvēkiem, iegūt piederības sajūtu. Sportiskā vide samazina arī kaitīgo ieradumu attīstības risku turpmākajā dzīvē.

4. Emocionālais intelekts

Treniņu procesā jaunie sportisti apgūst mācīšanās principus un autoritāšu cienīšanu, praktizējas mērķu uzstādīšanā un to sasniegšanā, kā arī šķēršļu pārvarēšanā. Konkrētās situācijas attīsta disciplīnu, koncentrēšanos, līderību un pārliecību savos spēkos, kā arī vājību un kļūdu pieņemšanu un spēju gan cienīgi uzvarēt, gan cienīgi zaudēt.

5. Mentālā veselība

Balstoties uz New York Times publicēto pētījumu, bērniem, kas nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, ir divreiz mazāks risks saskarties ar mentālās veselības problēmām, piemēram, depresiju. Vieglatlētikas treniņu process patiesi atbrīvo no ikdienas stresa un rada prieku un baudu, jo iespējams to izbaudīt gan draugu, gan ģimenes lokā.

Vieglatlētika bērniem Skriešanas Akadēmijā

Arī mūsu treneru vadībā Tavam bērnam vai pusaudzim ir iespējams pievienoties vieglatlētikas treniņiem. Jau līdz šim esam veiksmīgi strādājuši ar jauniem cilvēkiem, sagatavojot viņus sacensībām.

Ja vēlies uzzināt vairāk informācijas par mūsu vieglatlētikas skriešanas treniņiem bērniem vai pieteikt jauno sportistu, tad sazinies ar mums.