Mūsdienās veselīga dzīvesveida tendences dinamiski mainās, tādēļ regulāri nākas sastapties ar nespēju saprast, kuras ir patiesi efektīvas un nepieciešamas. Pēdējo gadu laikā kolagēns kā uztura bagātinātājs ir popularizējies gan sportistu, gan veselīga dzīvesveida piekritēju vidū, tomēr vai to patiesi būtu ieteicams lietot ikdienā?

6 iemesli, kāpēc būtu jālieto kolagēnu saturošus uztura bagātinātājus

Kolagēns ir viens no sastopamākajiem proteīniem organismā, tā ir galvenā saistaudu sastāvdaļa, kas ietekmē cīpslas, saites, muskuļus, arī ādu un matus. Kāpēc to būtu ieteicams uzņemt?

1. Ādas, matu un nagu veselības uzlabošana

Vairāki pētījumi pierāda, ka tas palēnina novecošanas procesus, samazinot ādas sausumu un grumbu veidošanos un veicinot ādas elastību un mitrumu. Pētījumos novērots, ka kolagēnu saturošu uztura bagātināju lietošana var stimulēt dabisku kolagēna, elastīna un fibrilīna sintēzi organismā.

2. Locītavu sāpju samazināšana

Pensilvānijas Universitātes pētījumā, 73 sportistiem lietojot 10 g kolagēna dienā 24 nedēļas pēc kārtas, tika secināts, ka kolagēns ievērojami samazina locītavu sāpes, kā arī samazina osteoartrīta – locītavu saslimstība, kuras pamatā ir kolagēna daudzuma samazināšanās organismā – simptomus. Speciālisti izsaka arī teorijas, ka kolagēns spēj samazināt iekaisumu organismā.

3. Kaulu masas saglabāšana

Kolagēns piedod kauliem struktūru un palielina to stiprumu. Pētījumi liecina, ka kolagēnu saturošie preparāti spēj aizkavēt kaulu masas sarukšanu, kā arī palielināt kaulu blīvumu līdz pat 7%, samazinot arī kaulu lūzumu un osteoporozes attīstības risku.

4. Muskuļu masas palielināšana

Pētījumos novērots, ka, lietojot kolagēnu ikdienā, tiek stimulēta dabiska kolagēna un kreatīna sintēze, kas apvienojumā ar fiziskām aktivitātēm veicina muskuļu masas pieaugšanu.

5. sirds veselības uzlabošana

Tā kā kolagēns piedod struktūru asinsvadiem, īpaši artērijām, tad tiek uzskatīts, ka kolagēna piedevas samazina kardiovaskulāro saslimstību, piemēram, aterosklerozes, risku. Citi pētījumi liecina, ka kolagēns spēj palielināt augsta blīvuma holesterīna (“labā holesterīna”) rādītājus par 6%.

6. Citi ieguvumi

Šobrīd speciālisti veic neskaitāmus pētījumus, mēģinot atrast objektīvus datus, ka kolagēnu saturošie uztura bagātinātāji uzlabo zarnu veselību, ietekmējot to caurlaidību, kā arī veicina svara zaudēšanu, paātrinot vielmaiņu.

Kolagēnu iespējams uzņemt arī ar pārtiku, piemēram, lietojot uzturā cūkas ādu un kaulu buljonu, tomēr parasti nepieciešamo uzturvielu normu neizdodas sasniegt, tādēļ ieteicams lietot piemērotus uztura bagātinātājus. Kolagēnu saturošu uztura bagātinātāju klāsts ir plašs, tomēr visefektīvākais skaitās šķidrais kolagēns, proti, kolagēns ampulās, jo tas ir visvairāk hidrolizēts, proti, sadalīts peptīdos, kas ievērojami atvieglo uzsūkšanos.

Nedrīkst aizmirst lietot C vitamīnu bagātus dārzeņus un augļus, piemēram, apelsīnus un papriku, lai veicinātu uzsūkšanos un stimulētu dabisku kolagēna sintēzi.

Kolagēnu iegādāties vari arī pie mums, Skriešanas Akadēmijā. Doppelherz  KOLLAGEN 11.000 PLUS ir augstvērtīgs produkts, kas īpaši piemērots locītavu atjaunošanai. Tagad vari iegādāties to par ĪPAŠU cenu – 69.95 EUR (iepriekš 77.95 EUR)! Sazinies ar mums un pasūti!