Nav šaubu, ka skriešanas popularitāte turpina pieaugt. Katru gadu tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju piedalās dažādos maratonos un citās skriešanas sacensībās. Paralēli tam pieaug arī dažādu portālu un mobilo aplikāciju skaits, kas sniedz palīdzību un padomus skrējējiem.  Iespējams, ka vēl nekad nav bijis tik vienkārši uzsākt skriešanu. Taču dažādas informācijas gabaliņu salikšana loģiskā puzlē nav nemaz tik vienkārša, tāpēc ir vērts padomāt par skriešanas trenera nolīgšanu. Kad sākt lūkoties pēc sava trenera? Un ko tieši viņš (viņa) var tev sniegt?

1.Palīdzēs definēt un sasniegt tavus mērķus. Treneriem ir zināšanas un pieredze definēt skrējēja personīgos mērķus. Ikviens skrējējs, kam ir savi personīgie mērķi, var daudz gūt no skriešanas trenera – vienalga, vai tas ir mērķis sasniegt labāku rezultātu, kāda konkrēta maratona noskriešana vai svara zaudēšana. Tāpat treneris var palīdzēt definēt citus mērķus, parādot, kas būtu reāli sasniedzams un kas nē, un ko tas no tevis prasīs.

2.Palīdz uzturēt pastāvību un motivāciju. Pastāvība ir treniņu slepenā piedeva – tavs treneris tev palīdzēs kļūt pastāvīgākam nekā jebkad agrāk un galu galā kļūt ātrākam, nekā tu jebkad esi sapņojis! Skriešana ir ilgtermiņa sports, tāpēc skrējējiem ir svarīgi atcerēties, ka rezultāts var neparādīties pēc pāris nedēļām un dažreiz pat ne pēc pāris mēnešiem.

Dažreiz būt pastāvīgam nozīmē būt motivētam – un šeit treneris var spēlēt vissvarīgāko lomu! Nodarbības divatā ar treneri ievērojami ceļ efektivitāti un spēju ilgstoši darboties.

3.Palīdz  iesildīties un nomierināties, un izvairīties no ievainojumiem! Katra trenera programmu dizains var atšķirties, taču jebkurš strukturēts plāns iekļaus strukturētus treniņskrējienus, iesildīšanos, atsildīšanos un „atjaunošanos” (recovery), kā arī uzturvielu pamācības, spēka treniņus un sagatavošanos sacensību dienai. Strukturēts plāns ar spēka treniņiem ievērojami samazina savainojumu risku (tas ir zinātniski pierādīts). Tikai atbilstošs nedēļas treniņu skaits un kilometrāža sniegs iespēju izvairīties no traumām un savainojumiem. Treneris varēs ieteikt labākos sporta apavus, apģērbu un citas nozīmīgas lietas. Pareizi sastādīts spēka treniņu plāns uzlabos gurnu spēku, kāju balansu un stabilitāti. Tavs treneris būs tev pieejams, kad vien būs tev nepieciešams, un vienmēr pārskatīs tavu treniņu plānu, lai ieviestu vajadzīgās korekcijas un palīdzētu sasniegt maksimālu progresu.

4.Tev tiks sniegti lieliski uztura padomi. Ikviens sportists zina, ka uzturs ir galvenais atslēgas vārds, kad jāpalielina fizisko aktivitāšu skaits, atlēta sniegums un „atjaunošanās” (recovery). Zināšanas, pieredze un profesionalitāte ir tas, kas tev vajadzīgs! Aiz ikviena liela sasnieguma stāv labs treneris.