Pēc laba skrējiena vai spēka treniņa nepieciešams tikpat labi atjaunoties, lai organismam sniegtu tik būtisko atslodzi. Kā rīkoties, lai atjaunošanās pēc treniņa būtu efektīva? Lasi šajā rakstā!

Kāpēc atjaunošanās pēc treniņa ir būtiska?

Atjaunošanās pēc treniņa ir tikpat būtiska treniņplāna daļa kā pašas aktivitātes. Tā ļauj uzlabot sniegumu, dod laiku ķermenim atjaunoties, gatavojoties nākamajai treniņa slodzei, un samazina iespējamo traumu rašanās risku. Visas šīs priekšrocības ļauj sasniegt jaunus mērķus un labākus rezultātus.

3 efektīvi veidi, kā atjaunoties pēc skriešanas

Lai atjaunošanās pēc treniņa būtu efektīva, jāsāk ar atsildīšanās vingrinājumu izpildi, kas sāk gatavot ķermeni turpmākajām aktivitātēm. Taču tas vēl nav viss! Pēc atsildīšanās vērts izmēģināt vēl citus veidus, kas nodrošina pilnvērtīgu atjaunošanos organismam – muskuļiem, saitēm, locītavām u.c. Kas tie ir?

1. Masāža

Masāžas galvenais ieguvums ir tas, ka tādējādi tiek atslābināti saspringtie muskuļi. Nevajadzīga spriedze var ierobežot kustību un pasliktināt kustību amplitūdu, kas var novest pie traumām.

Atjaunošanās ir vēl viens svarīgs masāžas ieguvums. Masāža var mazināt sāpes, daži pētījumi liecina, ka masāža var arī mazināt iekaisumu, uzlabot imūnsistēmu un samazināt stresu.

2. Ledus vanna

Ledus vanna kā atjaunošanās stratēģija, ko izmanto arī profesionāli sportisti, var būt lielisks papildinājums arī Tavai skriešanas programmai. Ledus vannas palīdz nerviem, cīpslām un muskuļiem atgriezties normālā stāvoklī, kā arī ļauj novērst pienskābes uzkrāšanos.

Kā droši ieviest šo metodi?

Lai ledus vannu padarītu panesamāku ķermenim, nepieciešams pielāgoties. Tā vietā, lai uzreiz veldzētos ledus vannā ilgu laiku, audzē izturību dienu no dienas. Pakāpeniski palielini atrašanās laiku ledus vannā. Sāc ar 1-2 minūtēm, audzējot atrašanos vannā līdz pat 10 minūtēm.

3. Sauna

Sauna ir ļoti labs organisma attīrīšanās līdzeklis atjaunošanās procesā. Tā sniedz dažas priekšrocības veselībai:

  1. sauna var pozitīvi ietekmēt sirds veselību. Daži pētījumi ir parādījuši, ka iedarbība augstā temperatūrā palīdz asinsvadiem paplašināties, kas ļauj uzlabot asinsriti un pazemina asinsspiedienu;
  2. ir cilvēki, kuriem ir hroniskas muskuļu un locītavu sāpes. Sauna var novērst šādas sāpes un nogurumu;
  3. sportisti izmanto saunu pēc treniņiem atjaunošanās procesā, lai attīrītu organisma poras un atslābinātu muskuļus.

Lai pilnvērtīgi atjaunotos un aizvadītu optimālu treniņprocesu, iesakām izvēlēties sadarbību ar treneri, kurš novērtēs Tavu fizisko sagatavotību, pielāgos treniņprocesu individuāli Tev un izglītos Tevi par efektīvākajiem paņēmieniem mērķu sasniegšanai. Ja esi trenera meklējumos – sazinies ar mums, lai pieteiktos uz treniņiem un saņemtu konsultāciju!