Vai esi kādreiz noguruma un steigas vadīts atteicies no atsildīšanās vingrinājumiem, domājot, ka nekas taču nenotiks, ja tos izlaidīsi? Tad zini – šādas atrunas ir jāaizmirst, jo pilnvērtīga atsildīšanās ir tikpat svarīga kā iesildīšanās un pareiza skriešanas tehnika! Kā veicama atsildīšanās pēc skriešanas un kas par to jāzina? Lasi raksta turpinājumā!

Kāpēc vajadzīga atsildīšanās pēc skriešanas treniņiem?

Kvalitatīva atsildīšanās pēc skriešanas treniņa Tavam sniegumam un atjaunošanās procesam ir tikpat svarīga kā iesildīšanās. Ja iesildīšanās sagatavo Tevi gaidāmajam treniņam, atsildīšanās laiks atvieglo Tava ķermeņa atgriešanos realitātē un efektīvi sagatavo organismu nākamajam treniņam.

Īsumā – saīsinot šos divus treniņu posmus vai pilnībā izvairoties no tiem, Tu zaudē vērtīgu iespēju panākt progresu savā attīstībā. Ko vēl sniedz atsildīšanās?

  • Šis process atslābina muskuļus un pazemina sirdsdarbības ātrumu, elpošanu pēc treniņa intensitātes.
  • Atsildīšanās palīdz Tavam ķermenim ātrāk izvadīt pienskābi un citas nevēlamas vielas, kā arī novērst mikrotraumu rašanos.

Kā veikt atsildīšanos pēc treniņa?

Ir vairāki atsildīšanās veidi, ko ieteicams veikt pilnvērtīgam treniņa noslēguma procesam. Kādi tie ir?

1. Lēns skrējiens vai soļošana

Soļojot vai lēni skrienot pēc treniņa (atkarīgs no intensitātes un citiem faktoriem), asinis no darba muskuļiem tiek efektīvi pārnestas uz miera plūsmas modeļiem. Pēkšņa apstāšanās pēc skrējieniem veicina asiņu uzkrāšanos un var izraisīt reiboni. ~10-20 minūšu ilga raita soļošana (mazāk trenētiem sportistiem) vai lēna skriešana (labāk trenētiem skrējējiem) pēc skrējiena ir minimāla nepieciešamība atsildīšanās procesam.

2. Stiepšanās

Svarīgi ir arī izstaipīt muskuļus, atvieglojot muskuļu grupu kustības, veselību un elastību. Svarīgi saprast, ka ķermeņa stiepšana pēc skrējiena ir ļoti svarīga un obligāta treniņprocesa sastāvdaļa. Ja neesi drošs par pareiziem, Tev piemērotiem stiepšanās vingrinājumiem, ieteicams konsultēties ar savu treneri.

3. Enerģijas iegūšana

Atjaunošanās process ir visaptverošs, un tam jāietver arī ķermeņa atjaunošana, to papildinot ar:

  • uzturvielām. Pēc treniņa ir svarīgi vienmēr kaut mazliet, bet uzņemt atpakaļ uzturvielas, lai neturētu organismu “badā”;
  • šķidrumu. Ņemot vērā treniņa slodzi, nepieciešams uzņemt optimālu šķidruma daudzumu – ūdeni vai atjaunojošo dzērienu.

Vēlies uzzināt vairāk par skriešanas treniņiem un iemācīties pareizu atsildīšanās un visa treniņa procesu – sazinies ar mums, palīdzēsim rast uz šo atbildi!