Ir viegli noskriet galvā iedomātu iknedēļas mērķi, lai saglabātu progresu vai gatavotos gaidāmajām sacensībām. Taču var pienākt arī brīdis, kad treniņi rada pretēju efektu, radot izsīkumu un traumas. Kā zināt, vai es skrienu par daudz? Lai gan atbilde katram cilvēkam atšķiras, ir dažas lietas, ko vari darīt, lai noskaidrotu, vai treniņu apjoms ir pareizs! Lasi un uzzini to turpinājumā!

Cik liela skriešana ir veselīga ķermenim?

Viens veids, kā noteikt, vai treniņu ieradumi ir veselīgi, ir saprast – ko ar to vēlies panākt un kādi domāt aspekti ir nepieciešami, lai izvirzītais mērķis tiktu sasniegts. Lai gatavotos īsākām, ātrākām distancēm vai maratonam – katrā gadījumā treniņu process būs citādāks.

Kas liecina, ka es skrienu par daudz?

Ir vairāki faktori, kas liecina, ka, iespējams, Tu skrien par daudz. Tie ir:

  • enerģijas trūkums. Viena no pazīmēm ir tā, ka Tava vispārējā enerģija ir samazinājusies. Arī tas, ja veiktspēja vai tempi ir lēnāki nekā parasti, iespējams, ir tādēļ, ka Tu nesaņem nepieciešamo atpūtu pēc treniņiem;
  • sāpes. Vienkāršs veids, kā pārbaudīt, vai skrien pārāk daudz, ir pārraudzīt savu pašsajūtu. Ja, piemēram, skriešanas sākumā ir izteiktas sāpes locītavās, ikros, ahilejos, harmstringos, tas, visticamāk, liecina, ka ķermenis nav pienācīgi atjaunojies, ir pārslogots, jo aktivitāšu-atpūtas attiecība nav līdzsvarota. Taču atceries – ja muskuļu sāpes izjūti nedaudz, piemēram, kad iepriekšējā dienā ir veikts spēka treniņš, nav pamata lielam satraukumam;
  • traumas. Ir svarīgi ieklausīties, ko Tev signalizē ķermenis. Ja Tevi pastāvīgi piemeklē viena trauma pēc otras, tas ir diezgan labs rādītājs, ka Tu skrien pārāk daudz. Šādos gadījumos ieteicams samazināt slodzi, kā arī doties pie sporta ārsta, lai novērtētu ķermeni (asimetriju, muskuļu disbalansu u.c.),

Ieteikums, kā sabalansēt treniņus

Viens no veidiem, kā sabalansēt slodzi skriešanas treniņos, ir, ņemot vērā 10% likumu:

  • ieteicams maksimums par 10% palielināt nedēļas slodzi. Papildus tam, ieteicams ik pa laikam to vienkārši noturēt nepalielinot un ik pa laikam samazināt, lai organisms atjaunotos.

Bet ir būtiski paturēt prātā to, ka Tu nevari ilgi būt “maksimumā”, nepalielinot traumu vai izdegšanas risku, tāpēc, lai saglabātu veselību, noskrietajiem kilometriem un intensitātei vajadzētu svārstīties atkarībā no tā, kurā treniņu posmā esi.

Tāpēc noteikti iesakām konsultēties ar treneri – bez zinoša speciālista ieteikumiem sasniegt mērķus kvalitatīvi, efektīvi un droši veselībai būs grūti – treneri zina, kā, sabalansējot treniņus un slodzi tajos, panākt maksimāli labāko efektu, pasargājot sevi no nevēlamiem blakusefektiem. Sazinies ar mums, lai pieteiktos uz treniņiem un saņemtu konsultāciju no mūsu galvenā trenera!