Kā pareizi veidot skriešanas tehniku un to izkopt?  Pareizu skriešanas tehniku ietekmē vairāki faktori. Šajā gadījumā apskatīsim pirmo no tiem: pēdu stāvoklis nozemēšanās brīdī, kas ir viens no svarīgākajiem skriešanas tehnikas elementiem.

“Svarīgāk esot tas, kur pēda ietriecas zemē attiecībā pret jūsu masas centru”

Pareizas skriešanas faktori:

  • pēdas stāvoklis nozemēšanās brīdī
  • ķermeņa augšdaļas stāvoklis (skrienot)
  • roku kustība skriešanas laikā
  • plecu un galvas stāvoklis skriešanas laikā
  • smaguma centrs nozemēšanās brīdī
  • saspringums un atbrīvošanās skriešanas laikā
  • pēdas atsperīgums

Es Tev melotu, ja teiktu, ka, atnākot uz vienu individuālu treniņu, Tu iemācīs pareizu skriešanas tehniku viena treniņa laikā.

Tas nav iespējams. Tas ir regulārs darbs pie konkrētām lietām, kas jāuzlabo. 

Bet…ja es teiktu: nāc divas reizes nedēļā uz treniņu, pildīsi vēl uzdotos mājasdarbus un mēneša laikā Tu redzēsi pie sevis pirmās izmaiņas skriešanas tehnikā. Tas jau būs reālāk, ne?
ff

Pastāv trīs veidi, kā Tava pēda var nozemēties skriešanas laikā nozemēšanās fāzē:
fd

  • Papēdis nozemējās pirmais
    Šis veids ir neapšaubāmi visizplatītākais veids ikdienas skrējēju vidū (ap 75–90% skrējēju). Papēdis vispirms saskaras ar zemi, kam seko pārējā pēda.
    gg
  • Nozemēšanās uz pilnas pēdas.
    Mazāk populārs veids nekā nozemējoties uz papēža.
    ss
  • Nozemēšanās uz priekšējās ārējās malas + pēdas priekšējā daļa + papēdis.
    Vispirms saskaras ar zemi priekšējās pēdas ārmala. Pēc tam pēdas visa priekšējā daļa un beigās papēdis pieskarās zemei. Šādi skrien lielākā daļa profesionālu skrējēju, kā arī vidēja līmeņa skrējēji.

 

Plusi un mīnusi katram nozemēšanās veidam:
fff

Nozemējoties uz papēža
Visbiežāk nozemējas uz papēža ar asu triecienu. Rezultātā sāk veidoties mikrotraumas un tādā veidā iespējams gūt traumu. Ja ir apavi ar mīkstāku zoli, tad biezais apava papēdis kaut cik absorbēs triecienu, bet tas ir tikai laika jautājums, jo tas nepatur traumas gūšanas iespējas.

+ Ja skrien caur “papēdi”, tad tam vajadzētu būt bez asa trieciena, bet plūstoši un laideni to novietojot. Jāatzīst, ka ar tādu noteikumu, tādā stilā skrienot, problēmu varētu nebūt. Pārvēliens no papēža uz purngalu ir jābūt mīkstam un bez asa trieciena. Šādā veidā skrien mazs procents no elites atlētiem. Bet jāņem vērā, ka ķermeņa svars šiem atlētiem ir diez gan mazs un trieciens uz papēdi ir arī mazs, jo pēdas nozemējiens ir laidenāks un mīkstāks.

Skrienot uz pilnas pēdas.
Tas pat iesācējiem varētu nozīmēt mazāku traumu risku, jo triecienu uzņem visa pēda. Ar nosacījumu, ka pēdas stāvoklis, nozemējoties, ir zem ķermeņa smaguma centra. Kāja nav izvirzīta uz priekšu, kas triecienu atdos uz ceļgala un gūžas locītavām.

Bet esot veikts pētījums, ka arī uz pilnas pēdas nozemējoties ir līdzīgs trieciens, kā nozemējoties ar papēdi.
Svarīgāk esot tas, kur pēda ietriecas zemē attiecībā pret Tavu masas centru.

Nozemēšanās uz priekšējās un ārējās daļas.
+ Šādā stilā ir visamortizējošāks skriešanas solis.

Iesācējiem uz šādu stilu jāpāriet ļoti pakāpeniski un ar trenera palīdzību. Jo pieredze rāda, ka nozemēšanās sākumā tiek pārāk iegriezta pēda uz āru un, nenolaižot līdz galam papēdi, rezultātā tiek pārlieku noslogoti ikri un ahileja.

Tas bija tāds neliels ieskats par pēdas nozemēšanās veidiem. Lai strādātu pie skriešanas soļa un tehnikas, tas nav tikai pēdu nozemēšanās veida jautājums, bet kopējs faktors – vairāku lietu kopums.

Iesakām Tev strādāt un izkopt savu skriešanas tehniku un soli, lai tas iestrādātos automātiski. Tad Tavs skrējiens būs patīkamāks, ātrāks un veselīgāks.

 

Kā tad pareizi izskopt skriešanas tehniku un ar ko sākt?

  • Mums pavisam drīz sāksies 4 nedēļu pamatapmācības kurss “Pareiza skriešana“, kur būs iespēja apgūt pareizas skriešanas tehniku. Programmā ir koptreniņi ar treneri divas reizes nedēļā + mājasdarbi.
  • Kopīgajos treniņos arī notiks darbs pie skriešanas soļa un tās izkopšanas.
  • Kursa beigās Tu varēsi noskriet brīvi un kvalitatīvi 5 km.
  • Ja Tu skrien garāku distanci, tad šis kurss noderēs Tev kā skriešanas pamatlietu apgūšana un skriešanas tehnikas izkopšana.

Ar kursu vairāk vari iepazīties te PAREIZA SKRIEŠANA

Ja Tevi ir jautājumi par šo kursu dorši sazinies ar mums uz [email protected]!

Uz tikšanos!