Neatkarīgi no tā, vai Tavs treniņš ir saistīts ar skriešanu, staigāšanu vai jebkuru citu sporta veidu – atbilstoši, kvalitatīvi apavi ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām. Kāpēc tas ir būtiski un kā izvēlēties skriešanas apavus pareizi? Lasi un uzzini Skriešanas Akadēmijas sagatavotajā rakstā!

Kāpēc piemēroti skriešanas apavi ir svarīgi?

Galvenokārt, nepiemērotu skriešanas apavu izvēle negatīvi ietekmēs Tavu treniņa procesu, piemēram:

  • radot traumas. Skrienot apavi ir tie, kas amortizē visam ķermenim radīto triecienu, tādējādi mazinot risku iedzīvoties problēmās;
  • liekot neplānoti iepauzēt treniņprocesu. Lai sadziedētu radītās traumas, kas rodas nepareiza skriešanas soļa rezultātā, var paiet dienas vai nedēļas;
  • neļaujot pilnvērtīgi aizvadīt skriešanas treniņu. Turpretī piemēroti skriešanas apavi ļauj skriet veselīgi un ar baudu, liekot skrējējam justies droši.

Kā pareizi izvēlēties skriešanas apavus?

Ir vairāki faktori, kas ir būtiski, plānojot jaunu skriešanas apavu iegādi. Domājot, kā izvēlēties skriešanas apavus, jāņem vērā 3 būtiski aspekti.

1. Apavu veids

Ņemot vērā segumu, uz kāda ikdienā aizvadi treniņus, jāizvēlas atbilstošākie apavi. Tie iedalās vairākos veidos – asfalta treniņu (populārākie un visvairāk nepieciešamākie), meža/taku, sacensību, stadiona, ātruma treniņu apavi.

Apskatīsim divus vispopulārākos ikdienas skrējēju vidū:

  1. asfalta apavi, kas ir piemēroti skriešanai pa cietāku segumu – asfaltu, bruģi, betonu, der arī skriešanai pa zemes ceļu;
  2. meža taku, kas piemēroti nestandarta segumam – meža taciņām ar saknēm, pļavu taciņām u.c.

2. Detalizētāks iedalījums asfalta apaviem

Ja ikdienā vairāk skrien pa stabilu, cietu segumu, Tev noteikti ieteicams izvēlēties asfalta apavus. Tie, savukārt, iedalās vēl. Populārākie veidi:

  • neitrālie apavi. Šāda veida apavus jāizvēlas cilvēkiem, kuriem ir normāls pronācijas tips, t.i. pēda nozemējas normālā stāvoklī, nevis uz iekšpusi vai ārpusi;
  • atbalsta apavi. Atbalsta apavi ir ieteicami tiem, kuriem ir pārmērīga pronācija (pēda pārāk daudz tiek vērsta uz iekšpusi).

3. Apavu izvēle, ņemot vērā pronāciju

Lai noskaidrotu, kāda tipa apavus izvēlēties – ar vai bez atbalsta –, nepieciešams noteikt pēdas vērsumu. Skrējējam to labi var konstatēt un novērtēt skriešanas treneris. Otra opcija ir doties uz tādiem sporta apavu veikaliem, kuros ir pieejams skrejceliņš, uz kura uzreiz izmēģināt apavus un noteikt, kāda veida apavus izvēlēties.

Zinoši pārdevēji spēs noteikt Tavu skriešanas veidu un ieteiks piemērotākos apavus, kas uzlabos Tavu skriešanas kvalitāti un treniņprocesu.

Izvēlies gudri!

Atceries – ne vienmēr skaļākais brends vai pati augstākā cena nosaka labāko apavu kvalitāti. Vērsies pie zinoša skriešanas trenera vai pārdevēja, kurš spēs izskaidrot atšķirības apavu veidos un palīdzēs izvēlēties piemērotāko modeli!

Vai Tev radušies jautājumi? Sazinies ar mums – labprāt atbildēsim!