Vasarā, karstā laikā treniņus atcelt nav ieteicams, lai neciestu treniņprocess. Pastāv vairāki veidi, kā optimizēt treniņus, lai skriešana karstā laikā būtu nevis cīņa par izdzīvošanu, bet aizraujošs, patīkams process. Kādi ir ieteikumi? Lasi un uzzini sagatavotajā rakstā!

5 ieteikumi, lai skriešana karstā laikā nekļūtu par mocībām

Aktivitātēm ir jārada bauda un labas emocijas – pārpūle karstumā to noteikti nesniegs. Tāpēc ieteicams piedomāt pie dažādiem treniņprocesa aspektiem, pielāgojot aktivitātes aiz loga valdošajiem laikapstākļiem.

1. Veic korekcijas treniņprocesā

Ja laika prognoze vēsta par spēcīgu karstumu, nebaidies veikt izmaiņas paredzētajā treniņu plānā kopā ar treneri. Skriešana karstā laikā, kas vainagosies ar pārslodzi, lielu pienesumu nedos – iespējams, nepieciešams pārplānot treniņa norisi vai uzdevumus, ņemot vērā situāciju, tādējādi ļaujot sasniegt labākus rezultātus.

Vairākas iespējas, ko vērts apsvērt:

  1. īsāki treniņi;
  2. zemāka intensitāte;
  3. cits treniņa laiks, kad gaisa temperatūra ir zemāka u.c.

2. Nevelc lieku apģērbu

Lielā karstumā ieteicams izvairīties no tumša, biezāka auduma sporta apģērba – plānāks sporta apģērbs, kas paredzēts skriešanai, būs piemērotāks. Tāpat ieteicams skriešanas laikā nēsāt cepuri, kas pasargās no tiešiem saules stariem, kā arī lietot saules aizsardzības līdzekļus, lai skriešana karstā laikā nebeigtos ar saules radītiem apdegumiem.

3. Uzņem ūdeni regulāri, arī pirms treniņa

Stundu pirms došanās skrējienā ieteicams uzņemt papildus ~450ml ūdens, kā arī skrējiena laikā regulāri uzņemt šķidrumu, tādējādi pasargājot sevi no dehidrēšanās. Ieteicams lietot sporta dzērienus vai ūdenim pievienot sportiskām aktivitātēm paredzētos elektrolītus, kas palielina ūdens absorbēšanās ātrumu, aizstājot sviedros zaudētos elektrolītus.

4. Meklē paēnu

Izvēloties skriešanas maršrutu, meklē ceļus, kuros no tiešiem saules stariem Tevi pasargās koku vai ēku paēna. Šādās vietās gaisa temperatūra būs zemāka, būtiski atvieglojot skriešanas procesu. Vislabāk izvēlēties zaļo zonu, jo tā nebūs uzkarsusi tik ļoti kā betona ēkas un asfalts.

5. Piebremzē

Lai arī kā gribētos sasniegt arvien ātrāku rezultātu – kas par daudz, tas par skādi. Karstā laikā skriešanas temps var būt lēnāks pie vienāda pulsa, un tas ir tikai normāli. Skriešana karstā laikā rada apgrūtinājumu organismam, tāpēc, konsultējoties ar savu treneri, noteikti apsver labākos potenciālos treniņu veidus karstam laikam!

Skriešana karstā laikā var būt patīkama – nepieciešams vien rast atbilstošus apstākļus, lai tas patiesi notiktu! Vai Tu esi gatavs treniņprocesam vasarā? Lai nenāktos piedzīvot pārpūli ar nepareizu treniņu grafiku un slodzi – sazinies ar mums, Skriešanas Akadēmijas komandu!