Skrienot nereti piezogas nepatīkamas sāpes potītēs. Potīšu sāpēm var būt daudz cēloņu, tāpēc ir svarīgi saprast, kas tās izraisa, lai neradītu nopietnākas problēmas, kas liedz aizvadīt pilnvērtīgus treniņus. Ja Tev sāp potīte pēc skriešanas vai paša skrējiena laikā – noteikti izlasi rakstu un iepazīsties ar iespējamiem faktoriem, kas to var izraisīt!

Potīšu nozīme skriešanā

Cilvēka potītes veido savienojumu starp ķermeni un zemi. Varbūt Tu nekad neesi domājis šādā veidā, bet skriešana tehniski ir sporta veids ar vienu kāju – lai uzsāktu skrējienu, ir nepieciešamas abas kājas, taču ar katru gaitas cikla soli Tu lec un nolaidies tikai uz vienas kājas, tādējādi noslogojot pēdu un potīti ar visu ķermeņa svaru.

Tas, kas ar katru soli notiek Tavā kājā un potītē, var ietekmēt visu ķermeni. Kaut arī liela daļa stabilitātes rodas no gūžas, vājums jebkur kinētiskās ķēdes augšpusē un lejā (virs vai zem gūžas) var izraisīt nestabilitāti, neaizsargājot potīti.

Iedomājies – cik reizes tiek noslogota katra potīte visa skrējiena laikā! Ja rodas problēmas (piemēram, nepareizas skriešanas tehnikas rezultātā), visticamāk, Tu to izjutīsi skrējiena laikā vai pēc tā.

Sāp potīte pēc skriešanas – kāpēc?

Potītē atrodas trīs locītavas – talokrurālā locītava, subtalārā locītava un tibiofibulārā locītava. Svarīgi, lai tā būtu gan kustīga, gan stabila, nodrošinot veiksmīgu potītes funkcionēšanu. Muskuļi, cīpslas un saites palīdz nostiprināt stabilitāti un radīt spēku un kustību caur šo locītavu. Kad tā ir stīva vai nestabila, iespējams sajust sasprindzinājumu muskuļos vai pat sāpes potītē.

Lielākā daļa potīšu traumu ir:

  • atkārtotas seno laiku traumas, kas rodas, piemēram, skrienot, ja nav nostiprinātas saites un muskuļi, vai, izvēloties nepiemērotus apavus;
  • vai arī akūti ievainojumi, piemēram, rodoties potītes sastiepumam, kas noved līdz sastieptām vai par pārrautām saitēm.

Meklējot sāpju rašanās cēloni, bieži izrādās, ka tas ir radies pārāk lielas slodzes rezultātā.

  • Varbūt esi palielinājis distanci vai skriešanas biežumu, un Tavs ķermenis nebija sagatavots paaugstinātai slodzei.
  • Varbūt Tavam ķermenim nebija iespējas pienācīgi atpūsties starp treniņiem.
  • Varbūt neesi nostiprinājis citus svarīgus muskuļus.
  • Varbūt Tavi skriešanas apavi nav piemēroti.

Stiprini potītes, lai izslēgtu sāpju rašanos!

Svarīgi ir veikt profilaktisku ķermeņa stiprināšanu, lai izvairītos no sāpju rašanās, piemēram:

  1. veicot spēka treniņus, kas palīdz stiprināt gan gūžu, gan visus kāju muskuļus, tos nostiprinot;
  2. pienācīgi iesildot saites un muskuļus pirms ātrāka skrējiena, piemēram, veicot ātru iešanu;
  3. nestiepjot muskuļus, kamēr tie ir auksti – tas var radīt vēl citas traumas.

Ja Tev sāp potīte pēc skriešanas vai skrējiena laikā, bet neesi pārliecināts, no kā sāpes ir radušās, vienmēr ir labi meklēt medicīnisko palīdzību pie ortopēda vai fizioterapeita, kurš var novērtēt situāciju un diagnosticēt traumu, lai sniegtu nepieciešamo ārstēšanu. Lai novērstu sāpju rašanās risku, noteikti ieteicams apgūt pareizu skriešanas tehniku, lai iemācītos, kā nostiprināt pēdu, un saņemtu fiziskajai attīstībai pielāgotu treniņplānu. To visu (un vēl vairāk) vari iegūt, sadarbojoties ar mums! Sazinies!