Kad cilvēks pievēršas skriešanai, tas izmaina viņa dzīvi – to teicis ir ne viens vien mūsu klients, un šādi stāsti dzirdēti arī citur. Tiem, kuri vēl tikai domā, kāpēc skriet, var rasties jautājumi “Ko tas man dos?”, “Kāpēc tas ir nepieciešams?”, “Tas vispār ir droši?” u.c. Un pareizā atbilde uz visiem jautājumiem ir viena – skriešana dod vairāk, nekā Tu spēj iedomāties, un, skrienot pareizi, šos visus ieguvumus vari sajust uz sevis pats! Vai  Tu zini, kā skriešana uzlabo dažādus labsajūtas un veselības aspektus? Šodien iepazīstināsim ar 5 no tiem!

Kāpēc skriet un ko tas sniedz ķermenim? 5 ieguvumi, skrienot pareizi!

Ja vēl tikai apdomā skriešanas nepieciešamību savā dzīvē, var rasties dažādi jautājumi. Taču, ja pats esi jau pievērsies aktīvākai dzīvei, skrienot pareizi, šādu jautājumu noteikti vairs nebūs. Ķermenis, saņemot atbilstošu slodzi un tiekot nodarbināts pēc pareizas tehnikas, noteikti ir ieguvējs. Kādā veidā?

1. Skriešana ir laba sirdij

Iesācējiem skriešana vai ātra iešana ir kardio karalisĀtra iešana vai skriešana lēnā ātrumā  var palīdzēt krasi samazināt mirstības risku no sirds un asinsvadu slimībām. Salīdzinot ar nekad neskrējušiem cilvēkiem, skrējējiem ir uz pusi zemāka iespēja nomirt no sirds slimībām. Katru reizi, kad Tu skrien, sirdsdarbības ātrums miera stāvoklī samazinās, tāpēc Tavai sirdij nav jāstrādā tik smagi.

2. Uzlabots garastāvoklis

Viens no skriešanas lielākajiem ieguvumiem ir garastāvokli uzlabojošie efekti. Kad Tu skrien, Tavas smadzenes uzņem divas spēcīgas labsajūtas ķīmiskas vielas, endorfīnus un endokanabinoīdus.

Jebkurš skrējējs piekritīs, ka skriešana sniedz sava veida meditāciju un atslodzi no ikdienas rūpēm un notikumiem, kā arī uzlādē jaunai dienai vai darba nedēļai. Un labs garastāvoklis, mierīgs prāts ilgtermiņā ļauj vadīt mierīgākas dienas, samazinot stresa sajūtu, kas, savukārt, var veicināt veselības problēmu rašanos.

3. Kaloriju dedzināšana

Tāpat kā automašīnai ir nepieciešama degviela, arī skriešanai – sava enerģija. Cilvēks, kura svars ir aptuveni 70kg, skrienot 10 kilometru distanci, vidēji sadedzina 12,2 kalorijas minūtē – tas taču nav maz, pareizi? Un tas tiek rēķināts, skrienot pa līdzenu reljefu. Dodoties ārā, kur var gadīties pa kādam pauguram vai uzkalniņam, un kur pretestību var radīt vējš –  vari rēķināties, ka sadegs vēl vairāk kaloriju.

4. Kāju muskuļu stiprināšana

Ķermeņa lielākie muskuļi ir tieši kājās, un skriešana ir izdevīga visiem kāju muskuļiem – iekšējiem un ārējiem augšstilbiem, sēžamvietai, četrgalvainajam muskulim un citiem. Taču, lai stiprinātu muskuļus, nevis tos traumētu – nepieciešams pievērst uzmanību skriešanas tehnikai. Skrienot pareizi, var sasniegt vēlamos rezultātus, taču nepareizas skriešanas gadījumā var panākt pretējo efektu.

5. Uzlabota atmiņa

Viens no pārsteidzošajiem skriešanas ieguvumiem ir tas, ka šī aktivitāte var tieši ietekmēt cilvēka smadzenes īstermiņā un ilgtermiņā.

Pētnieki ir atklājuši, ka regulāri aerobie vingrinājumi – tādi, kas palielina sirdsdarbības ātrumu un liek svīst, piemēram, riteņbraukšana vai skriešana – var palielināt cilvēka hipokampa lielumu. Un tā ir laba zīme, jo hipokamps ir smadzeņu zona, kas saistīta ar verbālo atmiņu un mācīšanos.

Esi pārliecināts par to, ko dari, un saņem vislabāko, ko sniedz aktīvs dzīvesveids! Ja esi pareizās skriešanas tehnikas meklējumos, kas ļautu Tev sajust šos ieguvumus un vēl daudz ko vērtīgu savam organismam – sazinies ar “Skriešanas akadēmijas” komandu! Mēs palīdzēsim, izveidojot individuālu treniņplānu, kas ļaus sasniegt vēlamos mērķus!