Skrejejas-stadiona

  1. 10% likums. Palielini iknedēļas treniņu kopējo kilometrāžu par ne vairāk kā 10%.
  2. Divu stundu likums. Nogaidi aptuveni divas stundas pēc ēdienreizes un tikai tad dodies skriet.
  3. Desmit minūšu likums. Sāc katru treniņu ar desmit minūšu iesildīšanos – lēno skrējienu vai ātru soļošanu. Dari to pašu, lai atsildītos.
  4. Divu dienu likums. Ja kaut kas sāp divas skriešanas treniņu dienas pēc kārtas, tad paņem divu dienu atpūtu no skriešanas. Tas neietekmēs tavu fizisko sagatavotību negatīvi.
  5. Pazīstama ēdiena likums. Neēd un nedzer neko jaunu un iepriekš neizmēģinātu pirms sacensībām vai smagākiem treniņiem. Pieturies pie pārtikas, kas ir pārbaudīta un tev derīga.
  6. Pretvēja-pavēja likums. Pretvējš vienmēr samazina tavu ātrumu daudz vairāk nekā pavējs (vējs, kas pūš no muguras) paātrina. Tātad īpaši vējainās dienās tavs vidējais ātrums var samazināties.
  7. Sarunu likums. Skriešanas laikā tev jāspēj brīvi sarunāties ar pilniem teikumiem. Ja tu to nevari, tad ātrums ir par lielu un neatbilst tavai aerobajai slodzei. Protams, anaerobo slodžu laikā tas nebūs iespējams.
  8. 30-kilometru likums. Noskrien vismaz vienu 30 km treniņu pirms maratona. Garie skrējieni nozīmē ilgstošu slodzi uz kājām, un pie tās ir jāpierod.
  9. Ogļhidrātu likums. Dažas dienas pirms garākas distances veikšanas sacensībās liec uzsvaru uz ogļhidrātu diētu. Tā saucamais „karbo-loadings”  nozīmē sevis uzpildīšanu sacensībām.
  10. Septiņu gadu likums. Skrējēji attīstās aptuveni septiņu gadu laikā. Liela daļa profesionālo skrējēju sasniedz savu labāko rezultātu aptuveni pēc septiņu gadu ilga treniņperioda.