Foto: Līga Daniela (liberg.mozello.lv/) Foto: Līga Daniela (liberg.mozello.lv/)[/caption]

 

Lai gan informācijas par skriešanu ir daudz, tomēr ne visur minēts, kā pareizi uzsākt skriešanu, nemokot sevi, bet – tieši pretēji – gūstot kvalitatīvu un baudāmu efektu. Lūk, daži noderīgi padomi.

1) Ja vēlies sākt skriet, tad pirmo treniņu veic jau šodien!

Un pēc treniņa vari sagatavot drēbes nākamajam treniņam. Nemeklē tādus aizbildinājumus, kā, piemēram:

  • man nav skriešanas apavu

  • man nav šortu, lai skrietu

  • man nav īpašā, skriešanai paredzētā t krekla

  • ārā laiks šodien nav pārāk patīkams – pagaidīšu, kad būs siltāks

Un tā tālāk līdz visdažādākajiem iemesliem, kāpēc nesākt to darīt šodien!

Velc tādas kedas, kādas Tev ir pieejamas, un mugurā velc to, kas Tev ir tagad! Ņem jebkādu pulksteni laika mērīšanai un dodies savā pirmajā treniņā! Aiziet!

2) Ja neesi agrāk skrējis vai ja neesi ilgu laiku nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, tad sāc ar pastaigu, bet vēlāk – apvieno tipināšanu ar iešanu.

Analizēsim praktiski. Skrējis es neesmu, bet gribu. Saģērbjos, izeju un sāku skriet. Pēc 5 minūtēm jūtu, ka sāp sānā un ir pagrūti. Pēc 15 minūtēm sānā sāp diezgan stipri, skriet ir ļoti grūti, smagi, nebaudāmi. Pēc 15 minūtēm manas mokas ir galā, un saprotu, ka skriet ir grūti, es to nevaru. Un man nepatīk!

Nākamajā treniņā seko tās pašas 15, varbūt pat 20 minūtes mocības, un skrējiens galā. Atkal domas: „Ir tik grūti un smagi. Laikam tiešām skriešana nav man, lai kā arī es to gribu. Man nepatīk.”

Es personīgi ieteiktu sākt ar vienu stundu ilgu raitu pastaigu. Apģērbies tā, kā ietu uz skriešanas treniņu, un veic raitu pastaigu stundas garumā. Pa mežu, pa kādu trasi, vienalga – kur patīk. Pēc pastaigas vismaz 10 minūtes izstaipies, un treniņš galā. Šādas pastaigas pirmajā mēnesī būs daudz efektīvākas nekā īsie 10-20 minūšu mokošie skrējieni. Pirmās divas nedēļas ej pastaigās ik pēc dienas. Tad otrajās divās nedēļās veic pastaigu treniņus un skriešanas plus iešanas treniņus. Piemēram, 5 minūtes lēni skriet, 5 minūtes lēni iet, un tā četras reizes= 10×4= 40 minūšu treniņš, kā arī 10 minūtes izstaipīties. Un pēc mēneša jau varēsi ļoti komfortabli noskriet visas 40 minūtes no vietas.

Secinājumi:

  • Ja vēlies sākt skriet, tad veic treniņu jau šodien – mums vienmēr atradīsies aizbildinājumi cits pēc cita – gan par laiku, gan par apģērba neesamību, gan visām citām lietām, ko vien prāts izdomās. Ja sāksi to darīt nekavējoties, tad pēc tam tev uzradīsies gan apavi tieši skriešanai, gan piemērotāks apģērbs. Kādu laiciņu paskriesi ar to, kas tavā garderobē ir, bet vēlāk varēsi skriet ar tādu ekipējumu, kādu vēlies.

  • Ja neesi agrāk skrējis vai neesi ilgu laiku nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, tad sāc ar pastaigu, vēlāk tipināšanu apvienošanu ar iešanu – tas skaidrojams ar to, ka, sākot skriet, pulss būs ļoti augsts – virs 150 sitieniem minūtē noteikti. Taču, ejot pastaigās, tas sākumā būs 100 – 130 sitienu robežās. Tas nozīmē, ka sirds strādās „attīstošajā” režīmā – jutīsies komfortabli un trenēsies ar progresu un baudu.

Veiksmi treniņos!