Skriešanas mehāniku cilvēkam nosaka muskuļu spēks un elastība un ķermeņa uzbūve. Domājot, kā pareizi skriet, nepieciešams pievērst uzmanību visa ķermeņa kustībām, neatkarīgi no tā, cik profesionāls ir skrējējs. Kas jāņem vērā, lai skrietu pareizi? Uzzini mūsu sagatavotajā rakstā!

Kāpēc pareiza skriešana ir nozīmīga?

Pareiza skriešanas tehnika sniedz ieguvumus divos veidos:

  • novērš traumu rašanās risku, kas nereti skar skriešanas entuziastus, kuri nepārzina, kā nepieciešams skriet;
  • uzlabo skriešanas efektivitāti – ieguldi mazāk pūles, lai sasniegtu labāku rezultātu.

Ieteikumi, kā pareizi skriet

Jo labāka būs skriešanas tehnika – jo veiksmīgāk varēsi aizvadīt skriešanas treniņus. Skriešana nav saistīta tikai ar lejasdaļu. skriešanas tehnikai jāpievērš uzmanība no ķermeņa augšas līdz pašai apakšai. Kas jāņem vērā, skrienot un kādi ir ieteikumi skriešanai?

#1 Galva – uz priekšu

Neskaties skriešanas laikā uz leju – turi galvu taisni uz priekšu. Lielākoties zods noliecas uz leju vai paceļas uz augšu tad, kad kļūsti noguris, bet pat tādās situācijās nepieciešams galvu kontrolēt. Koncentrēts skatiens palīdz uzturēt pareizu stāju, kas kaklu notur pareizā virzienā uz mugurkaulu.

#2 Pleci – uz aizmuguri

Pleciem jābūt atstieptiem taisni uz aizmuguri un noliektiem uz leju. Sakumpuši, uz priekšu virzīti pleci apgrūtina elpošanu, tādējādi ietekmējot skriešanas kvalitāti. Pleci skrējiena laikā strādā sinhroni ar visu organismu.

#3 Rokas

Roku darbības var paātrināt vai palēnināt skriešanas ātrumu. Rokām jābūt saliektām 90 grādu leņķī, savukārt elkoņiem – pie sāniem. Izvirzīti elkoņi palēninās skriešanas tempu.

#4 Plaukstas

Varētu šķist, ka plaukstas nudien nekādā veidā neietekmē skriešanas kvalitāti, taču tā nav! Skriešanas laikā centies pēc iespējas vairāk atbrīvot plaukstas, tās nesasprindzinot, taču tajā pašā laikā tām nav jābūt pilnīgi ļenganām. Lieks sasprindzinājums prasa papildu enerģiju, ko šādu darbību rezultātā nevari novirzīt skriešanai.

#5 Rumpis

Viena no svarīgākajām ķermeņa daļām ikvienas aktivitātes veikšanai – rumpis. Tas ir smaguma centrs skriešanas laikā, un no tā nāk lielākais spēks. Skrienot ieteicams vienmēr atbrīvot stāju, bet tajā pašā laikā to kontrolēt – tas novērsīs to, ka ķermenis lieksies pārāk tālu uz priekšu vai atpakaļ.

#6 Gurni

Gurniem skrējiena laikā jābūt taisniem un stabiliem. Nevajag pārlieku šūpot vai grozīt tos. Nestabili gurni var radīt veselības problēmas un sāpes muguras lejasdaļā, liedzot aizvadīt pilnvērtīgus treniņus.

#7 Ceļi

Domājot par to, kā pareizi skriet, jāvērš uzmanība arī ceļgaliem, jo šī ķermeņa daļa kā viena no pirmajām sajūt triecienu, pieliekot kāju pie zemes. Ceļgaliem jābūt vienā līnijā ar pēdas vidusdaļu, lai tad, kad kāja tiek pielikta pie zemes, tā būtu tieši zem ceļgala – skatāmies, lai nozemējoties viss smaguma centrs ir zem sevis.

#8 Kājas

Katra cilvēka solis un gaita ir nedaudz atšķirīgi, taču ir kopīgi ieteikumi, kam sekot skriešanas treniņu veikšanai. Nozemējot soli pie zemes, ieteicams nedaudz ieliekties ceļgalos, jo tas samazinās radīto triecienu, pasargājot ceļus.

#9 Pēdas

Skriešanas laikā nozemēt pēdu iespējams trīs veidos:

  1. papēdis nozemējas pirmais;
  2. pilna pēda;
  3. nozemēšanās uz priekšējās ārējās daļas, tad priekšējās daļas, bet tikai pēc tam – papēža.

Katram no šiem nozemēšanās veidiem ir savi plusi un mīnusi. Visbiežāk pēda tiek nozemēta uz papēža, taču tas ilgtermiņā var radīt mikro traumas, ja nozemēšanās ir asa.

Vairāk par pēdu stāvokli nozemēšanās brīdī skrienot lasi ŠAJĀ rakstā!

Ceram, ka palīdzējām ar dažiem ieteikumiem visām ķermeņa daļām. Ja vēl domā, kā pareizi skriet, un gribas saņemt noderīgus ieteikumus no trenera, kas palīdzēs apgūt pareizu skriešanas tehniku salīdzinoši īsā laikā, piesakies uz privātu konsultāciju pie mums vai izaicini sevi, uzsākot dalību Pareiza skriešana: LEVEL 1 kursā!